Byt långivare

Byta långivare – så flyttar du lån mellan banker

Att byta långivare kan vara det bästa beslutet för din privatekonomi som du någonsin kommer göra. Bankernas bästa kunder är nämligen de som inte bryr sig om sina lån, utan bara låter dem ligga i bankens händer år efter år utan att vare sig se över dem eller ägna en tanke åt dem. Men för dig som har ett eller flera lån kan det ibland vara väldigt lönsamt att byta långivare, och i motsats mot vad många tror är det inte särskilt svårt. Man hör ofta invändningar och argument som att det är jobbigt och omständligt, att det inte är värt besväret eller att alla banker i slutändan ger samma villkor. Detta är en villfarelse och stämmer inte alls, banker är tvärtom väldigt benägna att acceptera nya kunder – och för dig som har lånat pengar ska du utnyttja alla trick som finns.

Anledningarna till att byta bank kan vara många, till exempel att du är missnöjd med hur du har blivit bemött, tjänsterna eller att du får bättre villkor hos en annan lånetagare. Men oavsett av vilken anledning som man väljer att flytta lån så är det som tidigare nämnt mycket enkelt. Förut så kunde det vara väldigt struligt och kräva mycket byråkrati, men sedan 1 november 2009 så har alla svenska banker en gemensam rutin för att bytet ska gå så smidigt till som möjligt. Det enda som du egentligen behöver göra är att vända dig till den bank som du vill byta till, naturligtvis efter att ni diskuterat lånevillkor och räntesatserna. När detta är utfört och du har lagt på luren så är det bara vänta, oftast tar det inte mer än 3 dagar – och det bästa är att banken sköter allt. Ditt lån, dina konton eller vad det nu kan vara kommer att föras över till den nya banken, och du slipper bry dig om allt pappersarbete.

Men innan du tar ett beslut kan det vara klokt att gå till flera olika banker för att få en uppfattning om vad de erbjuder. För även om din vän eller kollega kanske rekommenderar en viss bank därför han eller hon har så bra villkor är det inte säkert du själv får det om du byter. Det bästa du kan göra är att helt enkelt boka in möten och försöka förhandla dig till så bra villkor som möjligt. Att förhandla om räntor kan tyckas vara svårt, ja ibland kanske det nästan känns som en omöjlig utmaning. Men om du har en god ekonomi, påvisar att du kan amortera av väsentliga belopp samt har en i övrigt stabil tillvaro så finns alla utrymmen för diskussioner eller förhandlingar – så ta till vara på det.

Att lägga om sina lån och byta bank är helt enkelt någonting som kan löna sig, och om du länge har funderat på att omförhandla ditt lån kan du lika gärna göra det med en helt ny bank. Banken tar dessutom ingen avgift för bytet, så du behöver inte oroa dig för det. Det går snabbt och är inte alls så svårt som folk tror. Så var smart och strategisk, flytta dina lån!

Bli först med att recensera Byta långivare – så flyttar du lån mellan banker!

Lämna ditt omdöme eller ställ en fråga

Din epost kommer inte synas vid publicering.