amortering

Amortera eller inte – betala tillbaka lån eller investera?

Att ha ett banklån som tynger ner axlarna är det aldrig någon som tycker är särskilt roligt, och väldigt ofta försöker man bli av med dem så snabbt som möjligt. För när man väl har köpt den där bostaden eller lägenheten så går verkligheten upp för en – man är helt plötsligt helt i händerna på banken. Det sägs att vägen till frihet är genom att vara skuldfri, men om man samtidigt lägger alla pengar på att betala tillbaka lån, hur ska de då kunna öka? Många känner sig idag begränsade i sina möjligheter att placera pengar på annat än amortering, och kämpar månad efter månad med att betala tillbaka lånen. Du har säkert ställt dig själv frågan om det verkligen är värt det, allt du som konsument ser är att siffrorna på ditt lån sakta minskar – men hur kul är det egentligen?

Att amortera eller inte kan vara en svår fråga att ge svar på, det beror nämligen väldigt mycket på hur stort lånet är samt hur god ens privatekonomi är. Det finns både för- respektive nackdelar med att amortera höga summor på sitt lån, och likt allt annat här i livet så får man helt enkelt väga skålarna innan man tar ett beslut. Om man inte har det väldigt gott ställt så är det generellt oerhört svårt att betala tillbaka ett banklån fullt ut, och därför väljer många också att ha så låg amortering som möjligt. Resultatet från amorteringen märks oftast när man till exempel säljer bostaden man lånat till, helt plötsligt går mycket större del utav vinsten/summan från försäljningen ner i ens egen ficka istället för till banken. Men om man däremot har köpt en bostad som man vet med sig att man antagligen kommer behålla i många år framöver så kan den moroten kännas väldigt avlägsen.

Så vad är då egentligen bäst? Om din privatekonomi är god och du har många tusenlappar över efter alla räkningar är betalda så kan du med all fördel amortera bort en del av lånet. Även om du har ett lån som är stort så gäller principen ”många bäckar små”, och månader blir med tiden år. Innan du vet ordet av det har du helt plötsligt betalat tillbaka hundratusentals kronor – och det är pengar som du kommer få tillbaka vid försäljning. Amortering är som mest lönsamt när det kommer till lägenheter och bostäder, om du däremot har lånat pengar till en bil eller båt så är det generellt lägre andrahandsvärde vid försäljning. Det kan alltså bli svårt att göra någon riktig vinst vid säljtillfället, och amorteringen du ger till banken stannar ofta där också. Om du däremot har köpt en bostad där du planerat att bo i många år framöver så är inte amortering lika stor prioritering, då kan du istället lägga de pengarna på investeringar eller renovering till exempel.

Men i slutändan så handlar det egentligen om vad som är viktigt för en själv, och om du känner dig komfortabel med att ha skulder till banken och istället vill se pengarna växa på andra håll är det helt upp till dig. Men kom ihåg, att amortera är också ett sätt att spara på – och desto mindre du behöver betala tillbaka på ett lån, desto mer pengar får du i din egen plånbok.

Bli först med att recensera Amortera eller inte – betala tillbaka lån eller investera?!

Lämna ditt omdöme eller ställ en fråga

Din epost kommer inte synas vid publicering.